Lahden valtuusto päätti eilen maanantaina, että kunnallisveroa ei koroteta ensi vuonna. Esitys valtuustolle syntyi kaupunginhallituksessa 7–4 äänestyksellä, mutta valtuustossa tuki oli jo laajempaa. Ratkaisua helpotti tieto, että kuluva vuosi on ylijäämäinen koronakriisistä huolimatta, tai jopa siitä johtuen. Valtionosuuksiin lisätyt kriisipaketit takaavat, että ensi vuoteen ei jouduta sukeltamaan syvän alijäämäkuopan kautta.
Laaja kannatus verolinjalle johtui nähdäkseni myös siitä, että löysimme kristillisdemokraattien, kokoomuksen ja keskustan yhteistyönä veronkorotukselle uskottavan ja vastuullisen vaihtoehdon. Talousarvion läpivalaisun ja priorisoinnin seurauksena pystyimme kaupunginhallituksessa myös palauttamaan muun muassa perusopetuksen henkilöstöresursseihin ja järjestöjen avustuksiin esitetyt leikkaukset sekä lisäämään määrärahaa elinvoimahankkeisiin, kuten Pipon yritysalueen rakentamiseen.
On löydettävä inhimilliset keinot sopeuttaa Lahden taloutta.
Julkisuudessa ja maanantain valtuustossa on esitetty toistuvasti ajatus, että veronkorotusta lykätään kuntavaalien jälkeiseen aikaan ja että se on väistämättä edessä lähitulevaisuudessa. Näin ei voi olla. Korkea veroaste leikkaa kasvua. Se vähentää työn ja yrittämisen kannattavuutta ja tekee kunnasta vähemmän houkuttelevan paikan elää.
Lahti kilpailee nyt ja tulevaisuudessa pääkaupunkiseudun kanssa uusista asukkaista. Lahden veroprosentissa on jo nyt huomattava ero Helsinkiin nähden (20,75%/18,0%). Veronkorotus lisäisi eroa. Mikäli sote-uudistus toteutuu ja leikkaa kunnallisveroja, Lahdella olisi yli puolet korkeampi veroprosentti kuin Helsingillä (7,5%/4,75%). Jokainen voi hahmottaa imagohaitan, vaikka asuminen Lahdessa on muutoin hinta-laatu-suhteeltaan erinomaista. Paine verotason alentamiseen on ilmeinen.
Meidän kaupungin päättäjien on löydettävä inhimilliset keinot sopeuttaa Lahden taloutta. Se tarkoittaa budjetin huolellista perkaamista: Mihin eurot nyt käytetään? Mitä Lahden kannattaa omistaa ja mitä myydä? Missä voimme tehostaa toimintaa niin, että saamme säästöjä ilman, että laadukkaista peruspalveluista tingitään? Näitäkin kohtia löytyy 800 miljoonan euron vuosibudjetista. Tämä työ on jo aloitettu.
Verotuloja tarvitaan tulevaisuudessa lisää, mutta ei verotasoa nostamalla, vaan kasvun ja hyvinvoinnin kautta. Niin että ihmiset tekevät työtä ja yrittävät. Ja että Lahteen muuttaa ihmisiä ja he perustavat tänne perheensä. Tämä on sitä verotulojen lisäystä, mitä kannatan lämpimästi. Kristillisdemokraatit tekevät työtä sen eteen, että Lahti kehittyy sekä inhimillisenä että taloudellisesti hyvinvoivana kaupunkina. Kun lahtelaiset ihmiset voivat hyvin, myös kaupungin talous voi hyvin.
Comments are closed.