Ryhmäpuhe Lahden kaupunginvaltuuston talousarviokokouksessa 10.12.2018.
Lahden kaupunginvaltuusto joutuu päättämään ensi vuoden talousarviosta vajavaisten tietojen varassa ja epävarmuuden vallitessa. Suurin epävarmuustekijä Lahden taloudelle on Hyvinvointikuntayhtymä, jonka menokehitys on osoittautunut vuosi toisensa jälkeen ennakoimattomaksi. Talousseurantaa ja -hallintoa ei ole vieläkään, nyt pian kolmannen toimintavuoden alkaessa, saatu asiaankuuluvaan kuntoon. Enää ei kyse voi olla alkuvaikeuksista, vaan ongelma näyttää kroonistuvan. On rehellistä todeta, että yhtymän talousarviovalmistelu ei vastaa sitä tasoa ja tarkkuutta, mitä yli 700 miljoonan euron vuosibudjetin organisaatiolta vaaditaan. Tämänkokoinen organisaatio vaatii vahvaa osaamista talousjohtamisessa. Olen nostanut esille kaupunginhallituksen kokouksen keskusteluissa kysymyksen, miksi Hyvinvointikuntayhtymällä on olematon sisäinen tarkastustoimi. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu onkin kiitettävästi tarttunut muun muassa tähän seikkaan.
Koska kyse on elämälle ja hyvinvoinnille välttämättömistä sosiaali- ja terveyspalveluista, on entistä tärkeämpää, että organisaatiota johdetaan vastuullisesti, suunnitelmallisesti ja kehittäen. Hyvinvointikuntayhtymän johtamis- ja talousosaamisen vahvistaminen on välttämätöntä, jotta lahtelaisille ja kaikille päijäthämäläisille voidaan taata korkeatasoiset sote-palvelut ja jotta meillä jää varoja myös laadukkaiden varhaiskasvatuspalvelujen ja perusopetuksen ylläpitämiseen. On välttämätöntä, että Hyvinvointikuntayhtymän omistajaohjauksen vaikuttavuutta vahvistetaan perussopimuksen uudistamisen yhteydessä.
Toinen epävarmuutta tänään päätettävässä talousarviossa aiheuttava tekijä on se, että toiminnan ja talouden tasapaino-ohjelman päivitystä ei ehditty tehdä niin, että se olisi mukana tässä talousarviossa. Tiedetään siis jo nyt, että keväällä talousarvioon tullaan tekemään jonkinlaisia uusia linjauksia ja muutoksia. Syksy on ollut kovin kiireinen, joten on varmasti viisasta, että ohjelman päivitykseen palataankin paremmalla ajalla, eikä hätiköiden. KD valtuustoryhmä pitää keskeisenä, että valtuusto pitää kiinni tavoitteestaan tasapainottaa kaupungin talous vuoteen 2022 mennessä. Tässä tärkeänä keinona on tuottavuuden lisääminen tiedolla johtamisen käytäntöjen kautta, eli suomeksi käännettynä se, että yhteiset rahat käytetään fiksusti niin, että ne hyödyttävät mahdollisimman paljon lahtelaisia.
Kaupunginhallitus teki talousarvioesitykseen joitakin tarpeellisia muutoksia, joissa on juuri tämä tavoite rahojen fiksummasta käytöstä. Yksi esimerkki tästä on valtuutettumme, lastenlääkäri Leena Kaartisen esille nostama terveyskeskusten iltavastaanotto, jonka järjestämisestä neuvotellaan Hyvinvointikuntayhtymän kanssa (se lukee sivulla 48). Näin saisimme Akuutin kuormitusta vähennettyä ja lisättyä lahtelaisten lääkäriaikoja. Parhaimmillaan tästä saadaan sekä paremmat palvelut että säästöjä. Myös lasten- ja nuorten mielenterveyspalvelujen sekä perheiden kotipalvelujen saatavuuden parantaminen ovat lisäpanostuksia, jotka sekä lisäävät hyvinvointia että tuovat säästöjä muun muassa vähentyvinä huostaanottoina. Tästä on kokemusta eri puolilta Suomea. Toivottavasti nämä etenevät.
Suurin osa kaupunginhallituksen muutoksista liittyi lasten ja nuorten hyvinvoinnin vahvistamiseen ja KD valtuustoryhmä on ollut näitä kannattamassa. Talousarvio on aina arvovalinta, ja on hyvä todeta, että strategian mukaisesti lapset ja nuoret ovat meille Lahdessa prioriteetti. Varhaiskasvatukseen lisättiin miljoona euroa mahdollistamaan 80 lisäpaikkaa (s. 57). Oppilas- ja opiskelijahuoltoon lisättiin resursseja matalankynnyksen tuen vahvistamiseksi nuorille (s.54). Joukkoliikenteeseen luodaan myös alennettu kausikortti lapsille ja nuorille (s.74). KD valtuustoryhmän aloitteesta perusopetuksen uudistetun oppimisen tuen suunnitelman vaikutukset oppilaille ja opettajille tullaan arvioimaan ja tässä yhteydessä kuullaan myös oppilaita ja heidän perheitään (s.57). Kaupungissa myös käynnistetään osallistavan budjetoinnin toimintamallin kehittäminen (s. 46), eli kaupunkilaisten mahdollisuuksia vaikuttaa omaan asuinympäristöönsä tullaan vahvistamaan.
Olemme myös edistäneet lasten ja nuorten harrastusten tilavuokrien alentamista, ja nyt kun laskelmat ja ovat valmiina, kannatamme esitystä lämpimästi. Liikunta ja muu harrastaminen ovat parhaimpia osallisuutta ja hyvinvointia lisääviä toimia. Esitimme myös päihteetöntä kohtaamispaikkaa päihderiippuvuudesta toipuville nuorille aikuisille nuorisotyön ja järjestöjen yhteistyönä, ja saimme tästä lupauksen, että asiaan palataan käyttötaloussuunnitelmavaiheessa.
KD valtuustoryhmän mielestä panostukset lapsiin ja nuoriin ovat viisasta taloudenhoitoa, sillä nuoruudessa luotu vahva pohja kantaa hyvinvointina pitkälle elämään.
KD valtuustoryhmä kiittää lämpimästi sivistystoimenjohtaja Tiina Granqvistia sekä kaupungin liikuntatoimea Suurmäen juurelle tehdystä säilölumiladusta, joka tehtiin myönteisenä vastauksena vuosi sitten marraskuussa valtuustoryhmämme tekemään valtuustoaloitteeseen. Latu on nyt jo osoittautunut menestykseksi. Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten teemme yhdessä tästä kaupungista entistä parempaa kotikaupunkia nykyisille ja tuleville lahtelaisille. Latu tuo lahtelaisille onnellisuutta, terveyttä ja elinvuosia.
Ja lopuksi, hyvät valtuutetut, Kiitän kaupungin koko virkamieskuntaa sekä hallituskumppaneita rakentavasta yhteistyöstä ja talousarvion hyvästä valmistelusta.
Comments are closed.