Tietovuoto paljasti, että todennäköisesti myös suomalaiset ovat vältelleet veroja ja piilotelleet omaisuutta panamalaisen Mossack Fonseca -yhtiön kautta. Ei ole yllättävää, jos vastaavia tapauksia ilmaantuu enemmänkin. Poliitikot ovat tuominneet veronkierron laajasti, mutta hallitus ei ole esittänyt tarvittavia toimenpiteitä verovuodon hillitsemiseksi.
Hallituksen veropaatista on tulppa irti, mutta teot ovat tähän asti olleet päinvastaisia kuin pitäisi. Hallitus on muun muassa sinnikkäästi ajanut hallintarekisteriuudistusta, jossa omaisuuden piilottamisesta tehtäisiin entistäkin helpompaa. Edelleen on epäilyksiä, että vastaavaa lakimuutosta yritetään toteuttaa arvo-osuusjärjestelmää koskevan lakiesityksen kautta. Harmaan talouden torjunnalle hallitus ei ole juuri antanut ajatusta eikä varsinkaan resursseja. Pääministeri Juha Sipilän esitys perustaa kansanedustajista työryhmä harmaata taloutta pohtimaan ei kuulosta järin vakuuttavalta.
Verohallituksesta on kerrottu, että heillä on kansainvälisen veronkierron tutkimiseen vain 15 verotarkastajaa. Kristillisdemokraatit esittivät viime syksynä vaihtoehtobudjetissaan 10 miljoonan euron panostusta verohallintoon erityisesti verotarkastajien palkkaamiseksi. Hallituspuolueiden, eli Keskustan, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten edustajat äänestivät kuitenkin tämän esityksen nurin.
Verovalvontaa ei saada kuntoon ja verovuotoa kuriin ilman riittäviä viranomaisresursseja. Voivottelun sijaan tarvitaan nyt päätöksiä. Tavallinen kaupunkilaisjärki kertoo, että verotarkastaja kyllä tuo palkkansa takaisin työnsä tuloksena. Viime vuoden tilastot kertovat, että esimerkiksi jokainen Tullin yritystarkastaja tienasi palkkansa 11-kertaisesti. On vaikea käsittää, miksi näitä resursseja ei lisätä.
On myös yrittäjien etu, että verovalvonta toimii. Verotarkastukset parantavat rehellisen yritystoiminnan kannattavuutta ja sitä kautta työllisyyttä. Nyt rehelliset yrittäjät joutuvat vaikeaan tilanteeseen kilpaillessaan samoilla markkinoilla mutta eri säännöillä.
Comments are closed.