Suomi on saanut uuden hallituksen, jossa on monta tuttua ministeriä. Viimein olen ehtinyt kunnolla paneutua hallitusohjelman sisältöön, ja täytyy sanoa, että toivon lämpimästi hallituksen onnistuvan hankkeessaan.
Ohjelma sisältää runsaasti tarpeellisia toimenpiteitä, joilla yhteiskunnastamme tehdään lapsi- ja perheystävällisempää. Tavallaan on aika traagista, että viime kauden ”porvarihallitus”, jossa tosin KD ei ollut mukana, oli niin kyvytön tekemään tarvittavia ratkaisuja lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin eteen. Sen sijaan Sipilän hallitus leikkasi juuri kriittisellä hetkellä koulutuksen laadusta niin, että nyt kärvistelemme rakenteellisen työttömyyden kourissa eikä yritykset ts. talous pääse kasvamaan, kun osaavasta työvoimasta on huutava pula. Perheitä kuritettiin juuri, kun syntyvyysluvut näyttivät dramaattisen heikoilta muutenkin. Eivätkö perhearvot tai koulutusmyönteisyys ole enää oikeistolaisia arvoja?
Erityisen ihastunut olen uuden hallitusohjelman viimeiseen, kuudenteen lupaukseen:
Lupaus sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudestaVanheneva väestö on huolissaan palveluista, niiden laadusta ja toimeentulosta. Nuoret ovat huolissaan elämän edellytyksistä maapallolla ilmastonmuutoksen keskellä, mutta myös omista koulutus- ja työmahdollisuuksistaan yhä epävarmempien työmarkkinoiden maailmassa. Haluamme rakentaa lapsiystävällistä Suomea, jossa on hyvä käydä koulua, tehdä työtä ja perustaa perhe. Haluamme varmistaa, että jokaisella nuorella on mahdollisuus opiskella, osallistua ja toteuttaa unelmiaan. Samalla haluamme taata kaikille arvokkaan vanhuuden, jossa kukaan ei jää yksin. Emme halua myöskään elää tulevien sukupolvien kustannuksella: sen vuoksi sitoudumme 75 prosentin työllisyysasteeseen ja siihen, että julkinen talous on tasapainossa vuonna 2023.
Lupaukselle löytyy enimmäkseen vahva kate hallitusohjelmasta. Hallitus on sitoutunut perheiden valinnanvapautta ja joustoja lisäävään perhevapaauudistukseen ja säilyttää mahdollisuuden kotihoitoon. Hallitus sitoutuu lisäämään resursseja ammatilliseen koulutukseen ja tavoittelee maksutonta toista astetta. (Oppivelvollisuuden jatkamiseen liittyvistä kriittisistä näkökohdista kirjoitan toisessa blogissa.) Nuorisotakuu elvytetään jälleen henkiin. Lastensuojeluun säädetään asiakasmitoitus, joka paranee asteittain kohti 30 asiakasta.
Lapsi- ja perhepolitiikan pitkäjänteisyyttä ja laatua takaamaan luodaan parlamentaarisesti valmisteltu, lapsenoikeuksiin pohjautuva lapsistrategia. Hallitus myös sitoutuu arvioimaan päätösten lapsivaikutuksia, edistämään lapsibudjetointia, lasten hyvinvoinnin tietopohjan vahvistamista sekä lasten ja nuorten osallisuutta. Nämä ovat asioita, joiden edistämiseksi työskentelen päivittäin leipätyössäni. Olen siis tyytyväinen, että nämä panostukset sisältyvät hallitusohjelmaan.
Hallitusohjelman haasteena on edelleen talous. Jos hallitus onnistuu lisäämään esimerkiksi nuorten työllisyyttä koulutuspanostuksilla, ohjelman taloudellinen pohja voi pitää. Se tarkoittaa talousennusteita huomattavasti parempaa talouskehitystä. Toivon sydämestäni hallituksen onnistuvan. Muussa tapauksessa hallituksen on kaivettava taskustaan punakynä ja viivattava yli useita hienoja tavoitteita puolivälitarkastelussaan. Ei ole helppo rasti.
Comments are closed.